Was ist eine akustische Täuschung?

Ce este o înșelăciune acustică?

poate știți că nu puteți să vă bazați întotdeauna 100 % pe percepția dvs. senzorială. Cu siguranță veți cunoaște fenomenul tipic al înșelăciunii optice. O FATA MORGANA vă este cunoscută și de tine. Acest lucru creează iluzia de dimensiune sau spații. Există, de asemenea, reprezentări dorite care sunt foarte populare în artă, pe cărți poștale sau în calendare, de exemplu.

Cu toate acestea, cu mult mai puțin cunoscut faptul că există și înșelăciune acustică . Uneori, interpretați tonurile pe care le percepeți din mediul dvs., deoarece uneori interpretați foarte diferit decât sunt în realitate. În ghidul nostru veți cunoaște câteva exemple.

tonuri acoperite

Se întâmplă să auziți două tonuri în același timp care diferă foarte puțin din punct de vedere al înălțimii. Atunci nu luați decât stimulul mai tare. Factorul decisiv este că unul dintre aceste două tonuri este mult mai tare decât celălalt.

Inventatorii inteligenți ai formatului MP3 au profitat de această înșelăciune acustică. Dacă se cântă muzică, o parte din tonuri poate fi pur și simplu lăsată în afara. Unii oameni iau oricum câteva tonuri. Acest lucru joacă un rol important în digitalizare. Transmiterea datelor este, de asemenea, afectată în acest proces. Cu cât fișierele sunt mai mici, cu atât mai bine. Atunci este necesară doar o cerință de spațiu minimă pentru a salva fișiere muzicale sau a -l transfera mai repede pe internet.

Fenomenul acustic al Shepard Skala

S -a tratat Shepard Scale Shepard se ocupă de un fenomen acustic în care se joacă mai multe obiective în același timp. Tonurile sunt diferite. Cu toate acestea, deoarece volumul se schimbă în timp, în calitate de ascultător, aveți senzația că veți auzi o scară. Într -adevăr, auziți doar aceleași tonuri și fiecare dintre aceste tonuri are un volum diferit. Pe internet veți găsi o mulțime de exemple de sunet frumoase. Efectele pe care le puteți percepe apar foarte futurist. De asemenea, artiștii refuză această înșelăciune, de exemplu în piese de pian. Acest fenomen este uneori folosit chiar de conductele de organe pentru anumite melodii. Acest lucru creează o experiență sonoră foarte plutitoare.

melodii cu fundal misterios

Diana German este un psiholog de muzică american bine cunoscut. În studiile sale, ea a descoperit că de obicei nu este posibilă recunoașterea fragmentelor alese arbitrar ale unei melodii fără un context coerent. Cu toate acestea, de îndată ce subiectul a auzit întreaga piesă de muzică, este posibil pentru el să obțină întreaga melodie din fragmente. Creierul dvs. poate adăuga pasajele lipsă, dacă este necesar. Apoi auziți întreaga melodie în capul vostru, deși puteți percepe tonuri individuale din ea.

efect de sunet spațial de stereofonie

Un efect de sunet special pentru cameră poate fi creat folosind stereofonie . Practic, sunt necesare doar două sisteme de difuzoare diferite pentru acest lucru, care reproduc tonurile. Cu un control iscusit, iluzia apare că sursa de sunet ar fi în cameră în altă parte decât se întâmplă de fapt. Acest efect special este adesea utilizat în cinematograf sau la un concert.

devine deosebit de interesant pentru animațiile 3D. O imagine spațială este apoi adăugată la iluzia optică. Condiția prealabilă este că zgomotele sunt plasate exact la locul potrivit. Găsești impresia rezultată mai realistă și, uneori, aproape că nu mai poți distinge între film și realitate.

Efectul special McGurk

știi sigur că poți auzi exact ce spune cineva? Dacă sunteți într -adevăr atât de sigur, îl puteți încerca cu efectul McGurk. Aceasta este o înșelăciune acustică foarte interesantă: o experiență de ascultare este suprapusă de percepția optică. Factorul decisiv este întotdeauna ceea ce face mișcarea vorbitorului cu gura lui. Crezi de fapt că auzi alte cuvinte. Cu toate acestea, secvența de sunet stocată nu se schimbă.

cu acest efect descoperiți că puteți citi chiar și în mod inconștient, chiar și buzele, dar aveți nevoie de o practică pentru o recunoaștere precisă.

tinnitus ca înșelăciune

Una dintre cele mai cunoscute și mai neplăcute înșelăciuni acustice este tinnitus . Acesta este de fapt un zgomot fantomă la ureche. Puteți auzi acestea, dar nu există cu adevărat. Un tinitus poate fi foarte enervant pentru tine. Mai ales când tinitusul se dovedește a fi permanent, devine cu adevărat incomod.

declanșator pentru tinnitus include:

  • Accidente
  • Trauma auzului prin suprasarcină pe termen scurt sau pe termen lung
  • stres

În cazul unui tinitus, diferite abordări de tratament sunt potrivite, de exemplu, terapii psihologice sau fiziologice.

Un aparat auditiv poate contribui, de asemenea, la tratamentul cu succes al tinitusului tău.